Bebek Dostu Aile Hekimliği Birimi Basamakları
04 Aralık 2019

BEBEK DOSTU AİLE HEKİMLİĞİ BİRİMİ DEĞERLENDİRMELERİ

Hatalı anne sütü uygulamalarının önlenmesi, emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak, Bakanlığımızca 1991 yılından beri UNICEF önerileriyle "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları" programı yürütülmektedir. Aksaray  ilimiz de başarılı çalışmaları ile  2006 yılında ‘‘Bebek Dostu İl Ünvanı ’’ ve 24 Temmuz 2009 tarihinde "ALTIN BEBEK DOSTU İL" unvanını almaya hak kazanmıştır. Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı’nın amacı:

  • Doğumdan hemen sonra ten temas ile emzirmenin başlatılması,
  • İlk 6 ay sadece anne sütü verilmesi,
  • Emzirmenin, 6. aydan sonra uygun tamamlayıcı besinlerle birlikte en az 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi ,
  • Emzirmenin korunması ve desteklenmesi ile beslenme bozukluklarının önlemesi yoluyla çocuklarda morbidite ve mortalite oranlarını düşürmektir.  

    BEBEK DOSTU AİLE HEKİMLİĞİ BİRİMİ UNVAN ÇALIŞMALARI

    Eğitim:  Aile  hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarımız uzaktan eğitim formatında teorik eğitimlerini (Eğitim CD/DVD leri İSM ler tarafından dağıtılacak, bilgisayar formatları sebebiyle açılamayan CD içerikleri İlçe Sağlık Müdürlüğü ya da Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü ÇEKÜS Birimi’nden USB Bellek vb. aracılarla  temin edilebilir ya da öncelikli olarak aile hekimlerinin kendi yazılımcıları ile sorunu çözmeleri gerekebilir, sorun çözülemedi ise bilgisayarlarıyla müracaat etmeleri halinde Bilgi İşlem ve İstatistik Birimi’nden  destek alabilirler) tamamlamalarının ardından yarım gün teorik, yarım gün pratik eğitimi içeren 1 günlük ‘Anne Sütü ve Emzirme Danışmanlığı Eğitimine ’ katılmaktadırlar.(Eğitimlerimiz AÇS-AP Eğitim Biriminde yapılmaktadır.) Eğitim sonrasında Aile Hekimi/Aile Sağlığı Çalışanlarına katılım belgesi teslim edilir, bu belgenin kişi tarafından muhafaza edilmesi gerekir.

    Aile Sağlığı Birimi’nin ‘‘Bebek Dostu’’ Faaliyetleri:

    1-Başarılı Emzirmede 10 adım doğrultusunda hazırlanmış olan yazılı  politika; emzirme odası, bekleme salonu, muayene odası, personel dinlenme odası, müdahale odası ve koridora asılarak herkesin bilgisine sunulmalıdır ve uygulanmalıdır.(Başarılı Emzirmenin On Adımı ve ASM Emzirme Politikası koridorda ve emzirme odasında BÜYÜK BOY VE ÇERÇEVELİ olarak yanyana asılmalıdır.)

    2-Ekli linklerde bahsi geçen ‘‘Başarılı Emzirme Politikası,Emzirmenin Kontraendike Olduğu Durumlar, Laktasyon Döneminde İlaç Kullanımı, Tamamlayıcı Beslenme, Uluslararası Mama Kodu Yasası,Öykü-Gözlem Formları, Antenatal Emzirme Eğitim Formları, Postnatal Emzirme Eğitim Formları’’ dokümanlarını içeren her zaman ulaşılabilecek bir ‘‘Emzirme ve Anne Sütü Dosyası’’ düzenlenmeli, sık kullanılan dokümanlar uygun panolara asılmalıdır.

    , 3-Gebelere ve Annelere yapılan eğitimler de Antenatal Eğitim Formu ve Postnatal Eğitim Formları’nda bulunan konu başlıkları dikkate alınarak  eğitimler verilmelibu eğitimler (eğitim konuları ve eğitim alan kişiler) kayıt altına alınarak değerlendirmecilerin isteği doğrultusunda bu kayıtlar sunulabilmelidir. Ayrıca emziren anne ilk izleme geldiğinde veya 6 aya kadar bebeği olan anne emzirme sorunu ile başvurduğunda ‘emzirme ile ilgili sorunları tanımlamada yardımcı olmak için hazırlanmış olan ’ Emzirme Öykü Formu-Emzirme Gözlem Formu kullanılmalıdır.

    4-Tüm gebeler ve lohusalar yeni doğan bebeklere tıbbi bir gerekçe görülmedikçe ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi konusunda bilgilendirilmelidir.(emzik ve biberon kullanmamaları konusu gerekçeleriyle uyarılmalı, anneler emzirmenin 6. ayından sonra uygun ek besinlere geçilerek en az 2 yaş ve ötesine kadar emzirmenin sürdürülmesi konusunda eğitilmeli )

    5-Bebeğin her istediğinde emzirilmesi teşvik edilmelidir. Bebeğin 3 saatten fazla uyuması halinde uyandırılıp meme vermeye teşvik edilmesi gerektiği öğretilmelidir.

    6-Emziren annelere uygun ortam ve mahremiyet sağlanmalıdır(emzirme odası veya bölümü). Emzirme odası emzirme politikaları doğrultusunda düzenlenmelidir. Odanın temizliği ve ısısının uygun koşullarda olmasına özen gösterilmeli, afiş, broşür gibi malzeme ihtiyaçları karşılanmalıdır.

    7-Emzirmenin korunması desteklenmesi ve yaygınlaştırılması için kurumlar arası işbirliği yapılmalıdır. (Anne destek grupları emzirmeye yardımcı gönüllü topluluklar ve kuruluşlar vb. gebe bilgilendirme sınıfları,gebe okulları,doğuma hazırlık sınıfları).

    8-Kurumda anne sütü muadili ürünlerle ilgili gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. (mama reklam ve broşürleri kesinlikle olmamalı, annelere hediye veya numune dağıtımı yapılmamalı, mama pazarlayan firmaların tanıtım yapması kesinlikle yasaklanmalı, kurumda anne sütü muadili ürünler bulunmamalı) Mama Kodu Yasası öğrenilmeli ve kurumun her sahasında  uygulanmalıdır. Ayrıca yardım veya tanıtım amaçlı hediye paketlerinin mutlaka İl Sağlık Müdürlüklerinin ilgili birimleri tarafından değerlendirilmesinin ardından dağıtımlarına izin verilmesi sağlanmalıdır.

    9-Afiş, broşür, kitapçık, emzirme rehberi gibi dokümanlar yeterli sayıda bulundurulmalı ve halkın bilgisine sunulmalıdır.

    10-ASM de yer alan bekleme odalarında, emzirme odasında, muayene ya da izlem odalarında vs. LCD monitör bulunması halinde Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce belirlenen ya da onaylanan sunum içerikleri ile halkın görsel bilgilendirilmesi de sağlanmalıdır.

    Aile Sağlığı Birimi’nin Unvan Başvurusu:

    Aile hekimi ve aile sağlığı elamanının teorik ve pratik eğitimlerinin tamamlanmasından sonra yukarıda bahsi geçen faaliyetleri sürdüren aile hekimliği birimleri, unvan alabilmesi için ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’ne yazılı başvuruda bulunur ve yetkilileri kurumuna değerlendirilmek üzere davet eder. 

    Aile Sağlığı Birimi’nin Değerlendirilmesi ve Unvan Verilmesi:

    İl  Sağlık Müdürlüğü değerlendirmecileri /eğitimcileri ve Aile Sağlığı Birimi’nin bağlı bulunduğu İl Sağlık Müdürlüğü’nden yetkililer; kurumdaki aile hekimi,  aile sağlığı çalışanı ve her birim bölgesinden 5 gebe, 5 emziren anne (6 aya kadar bebeği olan emziren anne) ile görüşür (Eksik anketler olursa İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından tamamlanır), Bakanlığımızın anket formlarını doldurur, kurumu gezerek faaliyetlerini ve birim dosyasını değerlendirir.

    Tüm çalışmaları başarıyla tamamlayan birimlere ‘Bebek Dostu Aile Hekimliği Birimi’ unvanı verilir.

    Aile Sağlığı Birimi’nin Unvanının Düşmesi :

  • Kuruluşun yıllık değerlendirilmesi  veya 5 yılda bir yapılan Ulusal Değerlendirmeler sonucunda 80 puan altında kalması ve kendisine 3 aylık bir süre tanınmasının ardından yapılan değerlendirmede yeniden 80 puanın altında kalması,
  • AHB politikasının olmaması,
  • AHB personelinin hizmetiçi eğitiminin olmaması,
  • AHB’de 32 hafta öncesinde tüm gebelere Emzirme Danışmanlığı Eğitiminin verilmemesi ve kayıt altına alınmaması
  • Kurumda Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasına İlişkin Uluslararası Yasa (mama kodu) ihlallerinin yapılması,
  • Kurumun isim ve binasının aynı anda değişmesi veya biri Bebek Dostu olup bir diğeri Bebek Dostu olmayan iki kurumun birleşmesi ile Bebek Dostu olan kurumun isminin değişmesi
  • Aile Hekimliği Birimlerinde güncel emzirme danışmanlığı eğitimi almış personelin kalmaması durumlarında,

Bebek Dostu unvanı düşürülecektir.

BEBEK DOSTU BİLGİLENDİRME KLASÖRÜ İÇERİĞİ ALTTADIR.

1- KLASÖR DOSYA - DOSYA ADI

2- ASM BİRİM POLİTİKASI(ON ADIM DOĞRULTUSUNDA HAZIRLANACAKTIR)

3- PERSONEL HİZMETİÇİ EĞİTİM KONULARI

4- HİZMETİÇİ EĞİTİM PLANI

5- HİZMETİÇİ EĞİTİMİ İMZA TUTANAKLARI

6- SON EĞİTİMDEN İTİBAREN BİR YIL SONRASI İÇİN EĞİTİM PLANI

7- ANNE SÜTÜ VE EMZİRME DANIŞMANLIĞI KATILIM BELGELERİ FOTOKOPİSİ (AH VE ASE İÇİN)

8- BEBEK DOSTU BİRİM SERTİFİKASI FOTOKOPİSİ

9- ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI İLE İLGİLİ BİLGİ NOTLARI (BROŞÜRLER DIŞINDA)

10- ANNE SÜTÜ İLE BESLENMENİN KONTRENDİKE OLDUĞU DURUMLAR.doc

11- ANTENATAL- POSTNATAL EMZİRME EĞİTİMİ.docx

12- 
BAŞARILI EMZİRMENİN ON ADIMI.pdf

13- ANNE SÜTÜ VE MUADİLLERİNİN PAZARLANMASIYLA İLGİLİ ULUSLARARASI YASA (MAMA KODU) 1981.docx

14- ANNE SÜTÜNÜ GÜVENLE SAKLAMAK.docx

15- SÜT SAĞMA BROŞÜRÜ.pdf

16- EMZİRME ÖYKÜSÜ FORMU.docx

17- EMZİRME VE İLAÇLAR.docx

18- EMZİRME GÖZLEM FORMU.docx

19- 6.AY SONRASI BEBEKLER İÇİN TAMAMLAYICI BESLENME.pdf

20- BROŞÜR ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI .pdf

21- GÜNCEL ANNE SÜTÜ VE EMZİRMENİN ÖNEMİ CD' si (Not: CD' ler Sağlık Müdürlüğü ÇEKÜS Biriminden temin edilebilir.)